Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Περι κουλτούρας και βλαχοδημάρχων

Η κουλτούρα ως βρισιά. "Οι κουλτουριάρηδες!", "Είναι κουλτουριάρικο!". Ένα από τα πράγματα που όλα αυτά τα χρόνια έκανε πάντα την σπονδυλική μου στήλη να ανατριχιάζει και να τινάζεται, ήταν το άκουσμα του τρόπου χρήσης της έννοιας της κουλτούρας. Ίσως γιατί ξύπναγε μέσα μου έναν φόβο που ήθελα να κρύψω καλά. Τον φόβο πως όταν θα τελειώσει η πολιτισμική και ηθική επίθεση που δεχόμαστε από τους "μη κουλτουριάρηδες", "βλαχοδήμαρχους" και λοιπούς δεν θα υπάρχει τίποτα να αντισταθεί στην λαίλαπα που θα πέσει στο κεφάλι μας. Γιατί κουλτούρα σημαίνει πάνω απ όλα (τουλάχιστον στο δικό μου κεφάλι) πολιτισμός, παιδεία, ηθική. Είναι το ύψος από το οποίο αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα άρα και η δυνατότητα να παρέμβεις και να την αλλάξεις.

Το κακό με την κουλούρα,όπως και με όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή,ε ίναι πως κατακτιέται με δυσκολία. Έχει κόπο. Δεν είναι έμφυτη.

Εμείς όμως στρογγυλοκάτσαμε στην ευκολία που μας προσέφερε το γρήγορο και εύκολο. Το fast and easy είναι το κύριο πρόσταγμα που οδηγεί την Νέα Τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια εγκαθίδρυση της δικτατορίας της. Αλλά ας ασχοληθούμε με τα της γειτονιάς μας προς το παρόν.

Ζούσαμε, τρώγαμε, διασκεδάζαμε, δουλεύαμε, νιώθαμε, σκεφτόμασταν εύκολα και γρήγορα.Και η αλήθεια είναι πως όταν όλα τα έχεις στο πιάτο, δεν έχεις κάτι για το οποίο χρειάζεται να κοπιάσεις. Δυστυχώς η ευτυχώς όμως ο κόπος,ο μόχθος είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να καλλιεργήσει και να σφυρηλατήσει μία προσωπικότητα η οποία όταν θα συναντηθεί μαζί με άλλες θα σχηματίσει μια ισχυρή κουλτούρα η οποία δεν θα είναι βορά στις διαθέσεις του κάθε ναζιστή, του κάθε υποσχολόγου, του κάθε βλαχοδημάρχου.

Ξέρω πως οι αλλαγές και ειδικά οι τόσο ριζοσπαστικές απαιτούν χρόνο.. πάρα πολύ χρόνο! Νιώθω όμως οτι και όλοι όσοι κατάφεραν να διατηρήσουν μέχρι τώρα μια διανοητική σταθερότητα μέσα σε όλο αυτό που μας συμβαίνει,έχουν αρχίσει και θολώνουν από την οργή, τον θυμό και την απογοήτευση. Συναισθήματα που ναι μεν ενυπάρχουν σε όλα τα ανθρώπινα όντα αλλά που επίσης είναι αποτέλεσμα σωστής κουλτούρας να τα κουμαντάρεις εσύ και όχι αυτά εσένα. Τότε πέφτεις στην παγίδα που πέσαμε όλοι.

Άν μιλάς και δρας το ίδιο με αυτούς τους οποίους πρέπει να δείξεις ότι υπάρχει και μια διαφορετική πραγματικότητα εκτός από αυτή του μίσους και της βίας, έχουν κερδίσει αυτοί.
Αν συμπεριφέρεσαι στους βλαχοδήμαρχους σαν να είναι βλαχοδήμαρχοι, έχουν κερδίσει αυτοί.
Αν αντιμετωπίζεις τον όποιον απέναντι σου σαν την αιτία των προβλημάτων που βιώνεις και που έχεις κι εσύ συμμετάσχει στη δημιουργία τους, έχουν κερδίσει αυτοί.

Η κουλτούρα είναι σπουδαίο και πολύτιμο αγαθό.Αυτό είναι κάτι που όποιος το διαθέτει πρέπει να το αντιλαμβάνεται και να συμπεριφέρεται αναλόγως.

Η γνώση είναι δύναμη αλλά και ευθύνη συγχρόνως.





Υ.Γ:Αυτά είναι τα λευκά όρη όπως φαίνονται από την κορυφή του Ταΰγετου. Άν η κουλτούρα είναι ο Ταΰγετος, δε θα μάθεις ποτέ οτι υπάρχει η Κρήτη αν δεν ιδρώσεις να σκαρφαλώσεις στην κορυφή για να την δεις. Θα περιφέρεσαι πάντα στους πρόποδες αντικρίζοντας αυτόν τον γίγαντα από χαμηλά...

2 σχόλια:

  1. Το σκουρο φόντο εμποδιζει την αναγνωση των γραμμάτων.Καντα ασπρα καιμεγαλύτερα...
    Φαινονται τα Λευκα Ορη της Κρητης από τον Ταυγετο??Χλωμο το βλέπω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστω για την παρατηρηση,εχεις δικιο θα τα αλλαξω.Φαινονται οταν ειναι καθαρη η ατμοσφαιρα και με καποια τεχνικη ληψης φανταζομαι.Η φωτογραφια ειναι του national geographic αν θυμαμαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή