Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Για καλό καλοκαίρι

Με αφορμή όλους αυτούς τους 10λογους του καλοκαιριού που ποτέ δεν έχουν κάτι να πουν και μάλλον ο μόνος λόγος που γράφονται είναι για να γεμίσουν τις σελίδες των περιοδικών και των sites, την στιγμή που οι συντάκτες του πρέπει να παραδώσουν κάτι για το τελευταίο τεύχος αλλά βαριούνται αφόρητα μιας και το μόνο πράγμα που υπάρχει στο μυαλό τους είναι το απέραντο γαλάζιο που τους περιμένει.

Εγώ από την άλλη που γύρισα από τις διακοπές πίσω στο μεγάλο χωνευτήρι, θα ασχοληθώ με τις καταναλωτικές συνήθειες των διακοπών (πριν και κατά την διάρκεια). Με το τι πιθανόν θα βρεις μπροστά σου και πώς θα ήταν χρήσιμο για όλους μας να το αντιμετωπίσεις.

1.Ελληνική ναυσιπλοΐα:Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες από τους οποίους εξαρτάσαι για να πας στα αγαπημένα σου νησιά. Η μονοπωλιακή πρακτική τους έχει οδηγήσει σε υπηρεσίες ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ με την παροχή της χειρότερης ποιότητας ταυτόχρονα. Πλοία παλιά, βρώμικα, με αγενές προσωπικό και τεράστιες καθυστερήσεις στις διαδρομές. Είναι γνωστό κυρίως στους νησιώτες σαν την αφεντιά μου που έχουν τριβή ετών με πλοία αλλά και γνωριμίες με πράκτορες και ναυτικούς πως τα καράβια συνήθως θα μπορούσαν να φτάσουν στους προορισμούς τους 2-3 ώρες νωρίτερα αλλά δεν το κάνουν γιατί προτιμούν να κάνουν οικονομία στα καύσιμα. Θεωρούν πιο λογικό μάλλον να σε έχουν σε μια πλαστική καρέκλα για 8 ώρες έχοντας πληρώσει 40 ευρώ γι αυτό. Ενώ αν κάνεις το λάθος να σε πιάσει δίψα και πας να πάρεις ένα νεράκι από το κυλικείο ή να θελήσεις να πιεις ένα καφέ,αυτά τα δύο μαζί θα κάνουν περίπου 6 ευρώ.
Πρόταση: Επειδή εμπάργκο δεν μπορεί να υπάρξει μιας και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνουμε διακοπές το καλοκαίρι στα νησιά, θα πρέπει να κινηθούμε αλλιώς. Βρες ποιοι άλλοι από την παρέα θα ήθελαν τον ίδιο προορισμό, κλείσε από νωρίς τα εισιτήρια επωφελούμενος από ενδεχόμενες προσφορές ενώ μπαίνοντας στο καράβι φρόντισε να έχεις μαζί σου ότι θα θέλεις να φας η να πιεις. Μην αγοράσεις τίποτα! Εναλλακτικά αν είστε μεγάλη παρέα νοικιάστε ένα σκάφος με τον skiper του, φτιάξτε ένα πρόγραμμα 5-6 νησιών και πηγαίνετε στις πιο απομονωμένες και ωραίες παραλίες. Θα κοστίσει το ίδιο με το να πηγαίνατε σε ένα νησί και θα είστε εντελώς αυτόνομοι, ενώ τα χρήματα σας θα βοηθήσουν κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη δε θα φουσκώσουν κι άλλο την τσέπη κάποιου εφοπλιστή.

2.Κατασκήνωσε: Είναι μακράν ο πιο οικονομικός και πιο ωραίος (για τα δικά μου γούστα εννοείται) τρόπος διακοπών. Η Ελλάδα είναι γεμάτη απίστευτες παραλίες, ποτάμια, δασάκια και υπέροχα σημεία για να στήσεις την σκηνή σου. Μην πτοείσαι από τα πρόστιμα. Φρόντισε να είσαι κύριος, να διατηρείς καθαρό το χώρο τριγύρω σου, να σεβαστείς την φύση που σε φιλοξενεί και ακόμη και αν έλθει το λιμενικό δεν θα σε γράψει αν δεν προκαλείς. Θα σε διώξει και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πας στο επόμενο υπέροχο μέρος να στήσεις! Ενώ υπάρχουν σαφώς και τα οργανωμένα camping τα οποία για τους αρχάριους είναι μια πιο ομαλή εισαγωγή στον κόσμο της κατασκήνωσης. Τουαλέτες, ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, κόσμος, mini market, bar, ταβέρνα, κοινόχρηστες κουζίνες, κοινόχρηστα πλυντήρια, parking είναι πράγματα που θα βρεις σε μια οργανωμένη κατασκήνωση με κόστος φιλοξενίας περίπου στο 1/4 από αυτό που θα έχεις σε ένα δωμάτιο.Το βασικό ατου της κατασκήνωσης όπως κι αν την κάνεις;Τίποτα δε σε "φορτίζει" περισσότερο από την επαφή με την φύση.
Πρόταση:Αποφάσισε το είδος του camping που σου ταιριάζει. Έχει σημασία για την οργάνωση σου. Άν στην παρέα που θα πας δεν υπάρχει έμπειρος camper ζήτα από κάποιον βοήθεια για την οργάνωση. Έχει μεγάλη σημασία στην κατασκήνωση η οργάνωση. Είναι αυτό που θα αλλάξει τις διακοπές σου (ειδικά αν δεν έχεις μάθει σε αυτή την φιλοσοφία) από όνειρο σε εφιάλτη. Γι αυτό και το τονίζω ξανά. Πριν ξεκινήσεις να ετοιμάζεσαι ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ κάποιου πιο έμπειρου. Ξεκίνα από νωρίς τα ψώνια σου. Από τον Μάιο γεμίζουν τα πολυκαταστήματα με είδη κατασκήνωσης. Και μάλιστα πολύ φθηνά. Φαινομενικά! Μην ψωνίσεις από αυτά!! Διαθέτουν είδη τα οποία είναι για πέταμα. Τα πράγματα τους είναι μιας χρήσεως στην καλύτερη. Στην χειρότερη είναι καμίας χρήσης. Προϊόντα με προέλευση χώρες "αναπτυσσόμενες". Τα έχουν φτιάξει άνθρωποι η και παιδιά με μισθούς πείνας υπό τις χειρότερες συνθήκες, επιβλαβή για το περιβάλλον, χείριστης ποιότητας και απλά θα κάνουν τον ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος (ο οποίος επίσης πληρώνει κατώτατους μισθούς έχοντας απαιτήσεις εργασίας άπειρων ωρών από το προσωπικό του) πλουσιότερο. Πήγαινε στο μαγαζί με είδη κατασκήνωσης της γειτονιάς σου νωρίς. Ο έμπορος δέν έχει την δυναμική να γεμίσει το μαγαζί εμπόρευμα για να πας Αύγουστο και να έχει ποικιλία. Πήγαινε νωρίς λοιπόν, πάρε ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που χρειάζεσαι από εκεί και ζήτησε να του να σου κάνει μια ωραία προσφορά και να σου αφαιρέσει το ΦΠΑ.(Περιττός φόρος, μην ακούς τις ειδήσεις. Το ΦΠΑ υποτίθεται ότι το πληρώνεις για τα λειτουργικά του κράτους. Το δικό μας κράτος είναι σε αποσύνθεση και μας καταληστεύει καθημερινά. Μην του δώσεις ΦΠΑ και βοήθησε και τον έμπορο να μην το κάνει. Αυτά τα χρήματα τα έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι μας για τα πετάμε στα λαμόγια). Θα δώσεις τελικά τα ίδια η κάπως περισσότερα χρήματα, θα έχεις πάρει πράγματα απείρως πιο ποιοτικά και θα βοηθήσεις την τοπική οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Η για να στο πω αλλιώς θα έχεις βοηθήσει έναν άλλο άνθρωπο το ίδιο κουρασμένο και απεγνωσμένο με σένα να πάρει την γυναίκα και τα παιδιά του και να στήσει μια εβδομάδα την σκηνούλα του να ξεκουραστεί.

3.Τοπικές αγορές: Ο τουριστικός τομέας μαζί με τον αγροτικό, ήταν οι υποτιθέμενες Ναυαρχίδες της Ελληνικής οικονομίας σ αυτή την τεράστια κούρσα των χωρών. Δυσθεώρητα ποσά σπαταλήθηκαν στον τουρισμό της χώρας μας. Κοινοτικά πλαίσια στήριξης, ΕΣΠΑ μετά, καταναλώθηκαν από ανθρώπους άσχετους με το επάγγελμα για να φτιάξουν μαγαζιά, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και κάθε είδους τουριστική υπηρεσία με παντελή έλλειψη γνώσης και μόνη κατεύθυνση να "γδύσουμε " τον τουρίστα, Έλληνα η ξένο, δεν έχει σημασία. Φαγητό για πέταμα, συμπεριφορά προσωπικού που σηκώνει καταγγελίες, δωμάτια γεμάτα κατσαρίδες και όλα αυτά σε τιμές εξευτελιστικά υψηλές.
Πρόταση: Πάρε θέση!! Πάρε θέση ερευνώντας πού θα δώσεις τα λεφτά σου. Το ευρώ σου έχει δύναμη που έλεγε και η διαφήμιση. Μην πας να ψωνίσεις από το παράρτημα του βασιλόπουλου στο νησί, πήγαινε από το τοπικό μινι μαρκετ. Άν την πατήσεις σε κάποιο εστιατόριο φύγε. Φώναξε την αστυνομία, μίλα. Άν πηγαίνοντας στην τουαλέτα περάσεις από την κουζίνα του μαγαζιού και νιώσεις να σου έρχεται αναγούλα από αυτό που αντικρίζεις, ζήτα το λόγο. Φύγε αν σε προσβάλει αυτό που συμβαίνει. Πες στο σε όποιον συναναστραφείς στο νησί. Άν άλλο συμφώνησες με τον ξενοδόχο και άλλο σου προέκυψε,ζήτησε του να τηρήσει την συμφωνία του. Κατήγγειλε τον αν χρειαστεί. Θέλεις να πάρεις συμβολικά δωράκια για τους φίλους σου; Δεν χρειάζεται να πας στο πιο τουριστάδικο μαγαζί που θα βρεις στο κουφονήσι (τυχαία επιλογή) με τα made in china που φτιάχτηκαν με την συνθήκη που αναφέραμε παραπάνω και ταξίδεψαν στην άλλη άκρη του κόσμου για να γίνουν και καλά ενθύμια από ελληνικό νησί και να πάρεις δώρα για 15 φίλους. Βρες το μαγαζάκι με τα τίμια, χειροποίητα, ωραία και σαφώς πιο τσιμπημένα πράγματα που παλεύει να επιβιώσει, αγόρασε δωράκια για τους 3 πιο αγαπημένους σου ανθρώπους, φτιάξε την μέρα ενός ανθρώπου και την δική σου και θα δεις πώς θα αλλάξουν τα πράγματα.


Για να καταλήξω κάπου εδώ, αυτό που θέλω να πω μέσω του παραπάνω συλλογισμού είναι ότι πρέπει ως άνθρωποι και πολίτες να αποκτήσουμε συνείδηση στην καθημερινότητα μας. Σ αυτά που σήμερα μας φαίνονται μικρά, αλλιώς σε λίγο δε θα έχουμε ούτε αυτά. Απ την στιγμή που είμαστε προς το παρόν υποχρεωμένοι να ζήσουμε σε ένα σύστημα που βασίζεται στην κατανάλωση,π ρέπει να γίνουμε συνειδητοί καταναλωτές. Βγές, διασκέδασε, πέρνα καλά, παρατήρησε τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε. Πού πέρασες καλά και πού όχι. Που είδες τα χρήματά σου να πιάνουν τόπο και που είδες να σε εκμεταλλεύονται. Στη συνέχεια διέδωσε το. Πλέον έχουμε το ίντερνετ. Εύκολα διαδίδεις την εμπειρία σου. Υπάρχουν sites ειδικά γι αυτό το σκοπό. Υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Μην με αφήσεις να την πατήσω αύριο εκεί που την πάτησες εσύ εχθές και ούτε εγώ εσένα γιατί ο μόνος κερδισμένος θα είναι κάποιος που καθόλου δεν συμβάλει ούτε τον αφορά να το κάνει στην καλύτερη εξέλιξη του κόσμου μας, ενός κόσμου τόσο βασανισμένου από ανθρώπους κάθε λογής και κοινωνικής στάθμης οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορούν να επιβιώσουν κοροιδευοντας του υπόλοιπους.

Καλό καλοκαίρι, καλά να περάσεις ότι κι αν κάνεις απλά κάντο με μάτια και μυαλά ανοιχτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου